Kaap Kot

Een bedrijfshal?

Rondje Amsterdam. Een verlaten weg die doodloopt. Een braakliggend terrein van waar je een futuristisch aandoend lichtblauw gebouw in het water ziet liggen. Een hal. Kaap Kot staat erop. Een bedrijfshal? Dat lijkt zo, maar dichterbij gekomen zie je door de grote ramen steeds duidelijker wat het is: een restaurant.

“Mooi hè”, zegt Martijn van Hoytema, die het restaurant exploiteert. “Dit is precies wat ik in m’n kop had. Aan de overkant komt een nieuwe woonwijk, IJburg. Dat lichtblauwe gebouw hoort bij het bezoekerscentrum waar je informatie over die wijk kunt krijgen. Het leek me ontzettend leuk om een restaurant neer te zetten op deze plek met uitzicht op IJburg en Durgerdam. Het moest iets tijdelijks zijn, en niet te duur, want dit terrein krijgt over een paar jaar een definitieve invulling”.

 Industriële hal in scheepvaartstijl

“Ik wilde een industriële hal, die past bij de sfeer hier: haven, water, scheepvaart. Daarom heeft de architect ook gekozen voor zwart, wit en rood, kleuren van een vissersloods. In advertentiekrantjes ben ik gaan zoeken naar een bedrijf dat die hal kon bouwen. Daar stond Norel in. Na wat informatie-uitwisseling kwamen zij vlot met een offerte. Ik wilde grote ramen in de hal en dat was voor Norel geen probleem. Norel heeft de hal en de ramen los geleverd. Ik heb ze zelf laten monteren door een scheepsbouwer. Met mooi weer zet ik ze open zodat je vanuit het restaurant zo het terras op kunt lopen.”

Flexibel bij bouw

Martijn van Hoytema moest de start van de bouw een paar keer uitstellen. “Norel ging daar flexibel mee om. Toen ze eenmaal aan de slag konden, hebben ze de hal snel neergezet, en binnen het afgesproken budget. De bouw was niet altijd makkelijk want ik had geen elektriciteit en water. Voor stroom nam Norel een aggregaat mee, het water voor het metselen kwam uit het IJsselmeer.”

Bekend culinair plekje

Kaap Kot heeft in korte tijd naam gemaakt. “Door artikelen in Margriet, Living, Residence, Volkskrant, Elle Eten en verschillende andere bladen is Kaap Kot een bekende plek geworden. Dat hebben we niet alleen te danken aan onze culinaire kwaliteiten, maar ook aan het opvallende gebouw waar we in zitten.”

TERUG NAAR REFERENTIES >>